English

Ocean acidification

The ocean absorbs carbon dioxide (CO2) from the atmosphere and its increased levels in the atmosphere results in equivalent increase in the ocean. Chemical reactions in the ocean result in acidification of the ocean and less dissolved calcium compounds, i.e. the acidity of the water, and conversely reduce the amount of carbonate ions, the building blocks in calcium carbonate skeletons. Acidification affects shell-building animals like bivalves, molluscs and corals. With less carbonate ions available, their shells end up being thinner and more fragile. It is feared that increasing ocean acidity will lead to species extinctions and affect the overall structure of marine ecosystems.

With current carbon dioxide emission rates, ocean acidification might reach critical levels already by 2030. The ocean north of Iceland acidifies considerably faster than further south, due to the mixing of warm and cold currents.  Over the past 300 million years, ocean pH has been slightly basic, averaging about 8.2. But since 1750 the oceans pH units have dropped about 0.1.

Ocean acidification. Increased levels of CO2 in the atmosphere leads to increased uptake of CO2 in the ocean, decreasing the pH of the ocean water. Source: http://seattlemag.com/sites/default/files/newfiles/article/Mar2011/0311_water_graphic.gif)

Íslenska

Súrnun sjávar

Hafið dregur í sig koltvísýring (CO2) úr andrúmsloftinu og aukinn styrkur þess í lofthjúpinn leiðir því til sambærilegrar aukningar í sjónum. Þar verða efnahvörf sem á endanum leiða til þess að hafið súrnar og minna verður af uppleystum kalksamböndum í sjónum. Súrnun sjávar er sérstaklega slæm fyrir lífverur sem hafa stoðgrind úr kalki, svo sem samlokur, mörg lindýr og kóralla. Haldi súrnun sjávar áfram er hætt við hnignun lífs í sjónum, útdauða lífvera og jafnvel hruni vistkerfa. Við núverandi losun koltvísýrings er talið að súrnun sjávar verði farin að nálgast hættumörk árið 2030. Svo virðist sem súrnun sjávar í kringum Ísland sé meiri en víða annars staðar m.a. vegna legu landsins og samspils hafstrauma. Síðustu 300 milljón ára hefur pH gildi sjósins verið örlítið basískt, að meðaltali um 8,2. En síðan 1750 hafa heimshöfin súrnað um 0,1 sýrustig.

Súrnun sjávar. Vegna aukningar CO2 í andrúmsloftinu gleypir sjórinn aukið magn CO2 og við það verða efnaskipti sem lækka pH gildi og kalkmettun sjávarins. Afleiðingar súrnunarinnar eru aðallega þær að harðskelja sjávarlífverur missa smám saman getuna til að mynda skeljar. Heimild: http://seattlemag.com/sites/default/files/newfiles/article/Mar2011/0311_water_graphic.gif